За словами Ольги Лях, їжа буде більш збалансованою та відповідною до сезону. У стравах для дітей до 4 років взагалі не буде цукру.
«Що стосується солі, для дитячих садків обмеження розпочнеться з 1 січня одразу. Що стосується шкіл, воно буде поетапним. Що таке особливе в цих нормах – те, що тепер вони дані по масі нетто, а не брутто», – каже технологиня.
Крім того, у дитсадках полуденок замінять вечерею, тож буде три прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря. Школярі ж отримуватимуть сніданок, а на групі продовженого дня – обід. Ковбасні кондитерські вироби та консервація – заборонені у закладах освіти.
Представниця департаменту розповідає: система харчування востаннє кардинально змінювалась 21 рік тому. Певні зміни розпочалися два роки тому. Проте нова постанова Кабінету Міністрів України була затверджена 24 березня цього року.
За словами посадовиці, зміни в харчуванні варто починати з родини, щоб дітям було легше перелаштуватись.
«Бажано, щоб не тільки в школах була реформа, щоб це стосувалось не тільки шкіл і дитячих садочків, а щоб вона стосувалась і сімей. У нас діти десь до 11 років харчуються з батьками за спільним столом. З 11 років тенденція трошки змінюється, це десь 76%, а вже в 17 років – 61%», – зазначає представниця департаменту.
Гастроентерологиня Діана Птушкіна каже: нездорове харчування може викликати у дітей різні захворювання. Реформу оцінює позитивно.
«Це дуже великий прорив, зміни на краще в харчуванні наших дітей. І звичайно, якщо ми хочемо щось змінити, то починати з дітей просто необхідно. І ці накази на краще змінюють харчування наших дітей», – прокоментувала лікарка.
Зараз система харчування у закладах освіти здійснюється трьома способами: кейтеринг, аутсорсинг та власне приготування. Більшість закладів користуються саме аутсорсингом за результатами тендерів.
Що відомо
- З 1 січня 2022 року набирає чинності постанова №305 Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
- У 2020 році Міністерство охорони здоров'я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку.
- Майже третина учнів України та їхніх батьків категорично не задоволені якістю харчування у шкільних їдальнях. Причинами є поганий запах, брудний посуд, комахи та відверто несмачна їжа.
- МОЗ створило рекомендації щодо забезпечення харчування в школах в умовах карантину. Вони передбачають не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов'язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі.
Комментариев нет:
Добавлять новые комментарии запрещено.